Højsæson for dyrskuer i Nordjylland

0
2087

I går i Thisted, næste weekend i Hjørring og Løgstør og senere på sommeren i Hobro. De lyse måneder er højsæson for dyrskuer i Nordjylland og dermed for en tradition, der for nogle går næsten 200 år tilbage. Et par århundreder hvor landmænd har mødt landmænd og dystet godmodigt om, hvem der havde de flotteste køer. Og hvor land og by har sat hinanden stævne for fælles forståelse og oplevelse.
Ifølge Vendsyssel Historiske Museum & Historisk Arkiv blev der i Hjørring fra 1830’erne arrangeret præmiepløjninger for de landmænd, som udmærkede sig i den disciplin. Arrangøren var Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskab, og formålet med pløjningerne var at bringe landmændene sammen, så de kunne lære af hinanden og få nye ideer til at blive mere effektive.

Ingen succes

I 1845 blev Hjørring Landøkonomiske Selskab stiftet, og den første opgave blev at etablere et dyrskue. Derfor blev der bevilget 410 rigsdaler fra medlemskassen til dyrskuepræmier, så man den 16. oktober 1845 kunne holde det første dyrskue, som dog ikke blev nogen succes. Vejene var nemlig i så dårlig stand, at det var svært for landmændene at fragte deres dyr til dyrskuet.
Hjørring Dyrskue holdes i år den 16. og 17. juni og arrangør er landboforeningen LandboNord.

Løgstør og Hobro

Løgstør Dyrskue afvikles lørdag den 17. juni, og i år er arrangementet kædet sammen med fejringen af 75 års jubilæet for Aggersundbroen. Dyrene spiller en fremtrædende rolle på det meget lokale dyrskue, som arrangeres af Løgstør Byfest- Og Dyrskuekomité.
Dyrskuet i Hobro bliver traditionelt afviklet på Ambupladsen, og dyrskuet indledes altid med fælles morgensang kl. 8.45, hvorefter flaget hejses, og den officielle tale markerer, at nu er dyrskuet åbnet. Lørdagen slutter med landbrugets sommerfest i det store telt.
Hobro Dyrskue afvikles i år den 29. juli, og arrangør er Agri Nord.

Indendørs

Årets sidste dyrskue i Nordjylland er Kimbrerskuet, der modsat de andre dyrskuer afvikles indendørs, nemlig i Messecenter Vesthimmerland i Aars. Dyrskuet arrangeres af Agri Nord, nf plus og Messecenter Vesthimmerland i fællesskab.
Kimbrerskuet afvikles den 6. og 7. oktober.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here