Nordjysk planteavlskonsulent vil være bedst til at dyrke hvede

Jacob Møller fra LandboNord deltager i Hvedekampen og står på mål for den nye sort Sheriff

0
2094

Planteavlskonsulent Jacob Møller fra LandboNord synger i denne tid ikke med på Bob Marleys inciterende ”I Shot the Sheriff”. Tværtimod. Jacob Møller deltager som eneste nordjyde i Hvedekampen, der er en slags dansk mesterskab i hvededyrkning, og her har han valgt at satse på den ny danskudviklede sort Sheriff.
– Hvedekampen har DLG som vært, og kampen er et innovationsmesterskab i hvededyrkning. Konkurrencen slutter med høst engang sidst i august, og så må vi se, hvem der har været bedst, konstaterer Jacob Møller, der sammen med kollegaen Carsten Fabricius, LMO, har valgt den nyudviklede danske sort Sheriff.
Anders Green fra DLG har valgt at satse på brødhveden Creator, mens de tre øvrige deltagere – Troels Toft, tidl. Patriotisk Selskab nu SEGES, Finn Olsen, Sønderjysk Landboforening og Lars Skovgaard Larsen, Vkst – alle har valgt sorten Benchmark.

Sundeste hvedesort

– Jeg har valgt Sheriff, fordi jeg anser den for at være den sundeste hvedesort på markedet. Der er gode gener i planterne. Den er naturligt god til at stå imod sygdomme og skal derfor ikke sprøjtes så meget. Det betyder, at Sheriff også vil være et godt bud på en økologisk hvede, påpeger Jacob Møller og tilføjer, at der kan være stor forskel på det udbytte, han får med sorten, i forhold til kollegaen, som også har valgt Sheriff. Resultatet afhænger fuldstændigt af, hvordan den enkelte vælger at behandle kornet igennem vækstsæsonen.
– Jeg tror, at Benchmark formentlig umiddelbart har det største vækstpotentiale, men jeg satser på, at vi vil få et hårdt sygdomstryk, således at Sheriffs sunde gener for alvor vil vise deres potentiale, smiler Jacob Møller, der har arbejdet med hvede siden 1999 og som ser konkurrencen for en gylden mulighed for både at få et fagligt udbytte og samtidig en relevant efteruddannelse. Til gavn for ham selv, men bestemt også til gavn for medlemmerne af LandboNord.

Nørdede

– Altså, vi er jo nok lidt nørdede, os der deltager i konkurrencen. Vi er til tider meget langt nede i detaljen, men vores viden og interesse for hvede gør os jo i stand til at rådgive medlemmerne på et fagligt højt niveau, og bare fordi, jeg i Hvedekampen har valgt Sheriff, så er det jo ikke ensbetydende med, at jeg vil anbefale den til medlemmerne i alle tilfælde. Jeg lægger stor vægt på at kende medlemmerne, og deres måde at dyrke marken på. Det vil sige, at jeg sagtens kan anbefale en anden sort til en bestemt landmand, fordi jeg ved, at han dyrker sin mark på en måde, som passer til hans rytme og behov, eller at jorden i sig selv betinger det. For ham vil det måske give mest mening at anbefale Benchmark eller en helt tredje sort fra en anden forædler, understreger Jacob Møller, der oplever, at Hvedekampen har stor interesse fra landmændene.

Konkurrencen

Konkurrencen foregår hos Sejet Planteforædling ved Horsens Fjord, som siden 1947 har varetaget landbrugets interesser i forædling af moderne kornsorter. Her er gennem årene skabt nye og forbedrede sorter, som er tilpasset nutidens krav, og som kommer landbruget og planteavlerne til gode.
DLG inviterer den 21. og 22. juni til åbent hus og præsentation på Sejet Planteforædling. Her er det muligt at høre, hvordan den enkelte specialist har grebet opgaven an, og konstatere ved selvsyn, hvordan kornet står i konkurrenceparcellerne, et par måneder inden høst. Når konkurrencen slutter, bliver vinderen kåret på nettoudbyttet, så resultatet bliver så realistisk som muligt i forhold til den hverdag som landmanden selv arbejder med.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here