Forsøg på marker giver landmænd unik viden

Hundredevis af videbegærlige landmænd dukker op, når Agri Nord inviterer til besøg på forsøgsmarkerne

0
2017

I Danmark har vi et helt enestående system, når vi prøver at finde frem til ny videnindenfor planteavl. Vi forsøger os frem i forskellige landsdele, som pga. klima og jordbund kan stille særlige krav til eksempelvis sort af majs, som er afgrøden, der står overfor at skal høstes i nærmeste fremtid. På landsplan er netop majs genstand for forsøg syv steder i Danmark, bl.a. ved Haverslev i Himmerland, hvor næsten100 sorter får lejlighed til at vise sig frem fra deres bedste side og for både planteavlskonsulenters og landmænds kritiske blikke.

– Hver sort afprøves på fire rækker og gentages fire steder i forsøgsarealet, således at vi får den største forsøgssikkerhed, forklarer teamleder for planteavl hos Agri Nord, Poul Madsen sekunderet af planteavlskonsulenterne Anders Spanggaard Christensen, Martin Ringsing og Henrik Højgaard.

1000 forsøg på landsplan

Hvert år foretages i forskellige afgrøder omkring 1000 forsøg på landsplan, og flere gange om året inviterer Agri Nord medlemmerne til demonstrationsdage. I september inviteres interesserede til demonstrationsmarken på Fyrkildevej i Haverslev, hvor landmændene får en rundvisning i majs- og græsparceller og ved selvsyn kan kigge nærmere på både majs- og græssorter. En diger årsoversigt over landsforsøgene sendes ud til en kreds af landboforeningens kunder.

– Den majs, som vi forsøger os frem med, er fremavlet til det danske klima og er helt forskellig fra den majs, som landmænd i f. eks. Spanien dyrker. Vi koncentrerer os selvfølgelig om den majs, som egner sig bedste til vores nordeuropæiske klima – alt andet er uinteressant for vores medlemmer, påpeger Poul Madsen, der råder landmændene til at få udarbejdet en risikoprofil, akkurat som mange kender fra pensions-verdenen, hvor det gælder om ikke at placere alle de opsparede midler i den samme type værdipapirer.

Sprede risikoen

– Vi rådgiver vores kunder til at sprede deres risiko og ikke så alt jorden til med den samme sort af eksempelvis majs. Gør de det, og præsterer præcis den sort dårligt et år, kan tabet jo være enormt. Derfor er det vigtigt at holde sig godt orienteret om de forsøg, som vi foretager, så landmændene ved, hvilke sorter der præsterer bedst under forskellige forhold. Den sort, der præsterede godt sidste år, hvor vejret var på én måde, præsterer måske ikke godt i år, hvor vejret har været på en anden måde.

Nuanceret rådgivning

– Her kommer vores konsulenter selvfølgelig på banen som en vigtig samarbejdspartner for landmanden. Frøfirmaerne foretager også deres egne markforsøg, hvor de tester forskellige sorter, men de tester jo kun de sorter, som de selv har på hylderne. Vi kan fremlægge testresultater fra en meget bredere palette og derfor tilbyde landmanden en langt mere nuanceret rådgivning. Vi har snuden nede i jorden på forsøgsmarken på landmandens vegne, og de iagttagelser, vi gør, kommer landmanden til gode efterfølgende, understreger Poul Madsen.

– Landmændene er tit lidt konservative i deres valg af eksempelvis majssorter. De kan have tilbøjelighed til at vælge de sorter, de kender, og som måske har præsteret godt. Vores opgaver er at gøre dem bekendt med andre og måske nye sorter og på den måde pirre lidt til deres nysgerrighed, siger han.

 

 

 

 

 

 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here