Vendsyssel Fødevarer direkte til forbrugeren

LandboNord har samlet en række lokale producenter i spændende netværk – et halvt hundrede har allerede budt sig til

0
1782

Honning fra lokale stader. Hyben fra buske rundt om hjørnet. Mælk tappet direkte fra hanen. Kød fra køerne på marken ved siden af. Vendsyssel Fødevarer et et nyt netværk, som er faciliteret af LandboNord, og foreløbig har et halvt hundrede producenter meldt sig under fanerne. For at blive klogere, for at drage fordel af hinandens erfaringer og for at komme direkte ud til forbrugerne.

– Mange har gennem årene forsøgt, men ingen har for alvor lykkedes med at samle en kreds af lokale producenter med det formål at få de lokalt producerede varer direkte ud til forbrugerne. At sælge varerne til andre end igennem de traditionelle kanaler. Det kan være over disken i gårdbutikker eller ved vejboder, men det kan også være igennem de store supermarkedskæder som f. eks. COOP og norske Meny, der begge har vist seriøs interesse og som for begges vedkommende også allerede har taget lokale varer på hylderne, forklarer Niels Pedersen Qvist, der gennem de seneste 16 år har været formand for deltidslandmændene i LandboNord, syv år på landsplan og som samtidig er medlem af bestyrelsen i LandboNord.

Seriøse producenter

– I LandboNord har vi etableret Vendsyssel Fødevarer, hvor vi samler de seriøse producenter tre-fire gange om året til fagligt relevante arrangementer, hvor vi dels kan lære nyt i forhold til afsætning, regler eller andet, men hvor deltagerne også kan gøre hinanden klogere på deres erfaringer og kompetencer, og måske endda få et samarbejde op at stå.

Et halvt hundrede producenter har sagt ja tak til at blive en del af Vendsyssel Fødevarer. Mange af dem er deltidslandmænd, der har en drøm om at gøre deres passion og hobby til en levevej. Andre er i forvejen fuldtidslandmænd men kan se en mulighed for også at præsentere deres produkter ad andre kanaler. F. eks. ønsker en større lokal mælkeproducent at servere helt frisktappet mælk direkte til forbrugerne.

Fælles forum

Vendsyssel Fødevarer vil som et fælles forum tilbyde de grundlæggende fordele ved at være en del af et netværk og derudover bygge fælles markedsføringstiltag på f. eks. fælles deltagelse i messer, ekskursioner, en Vendsyssel-stand i Torvehallerne i København eller andre relevante steder, udvikle en ”Vendsyssel Fødevarer-måltidskasse til sommerhusturisten eller som gavemulighed.

– Det er ikke en betingelse, at producenten er medlem af LandboNord for at være en del af Vendsyssel Fødevarer, men hvis den lokale producent på deltid ønsker at udvikle sine produkter og måske tage skridtet fra deltids til fuldtids og derfor har brug for at få udarbejdet strategi- og forretningsplaner, så har LandboNord naturligvis det professionelle setup, der kan rådgive i alle relevante spørgsmål, påpeger Niels Pedersen Qvist og håber, at endnu flere end de foreløbig cirka 50 vil melde sig ind i og støtte op om netværket

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here