Mælkeproducent bliver økologisk

De første skridt er allerede taget af ung landmand ved Aalestrup – 400 køer skal på græs

0
1915

Jens Jørgen Nielsen glæder sig. Og er spændt. Den 15. oktober 2017 kan han nemlig kalde sig for økologisk mælkeproducent. Så er mere end et års forberedelse tilendebragt.

– Vi har faktisk leget med tanken gennem flere år, og da Arla så igen valgte at lukke op for flere økologiske mælkeproducenter, og rådgiverne fra Agri Nord efterfølgende sagde god for, at alle forhold er, som de skal være for at kunne søge, var det bare med at få ansøgningen afsted, fortæller Jens Jørgen Nielsen, der er anden generation på Spanggaarden ved Aalestrup.

Hans forældre købte gården i 1975. I 2001 overtog han gården og dannede et I/S med forældrene. Jens Jørgen Nielsen har 400 malkekøer og dyrker 400 ha jord. På gården er fire ansatte – to faste og to elever. Med 400 ha og 400 malkekøer passer pengene præcis, men Jens Jørgen Nielsen har alligevel aftalt med naboer, at de bytter nogle arealer, fordi den befærdede vej skærer igennem Spanggaardens marker og gør logistikken lidt besværlig. Desuden har han aftalt med sin bror, at han kan benytte noget af hans jord, bl.a. til sædskifte.

Springet er ikke så stort

– Efter at jeg har sat mig grundigt ind i, hvad det vil sige at være økologisk mælkeproducent, kan jeg konstatere, at vi i forvejen gør meget af det, som kræves af os i fremtiden, så jeg synes ikke, at springet er så stort. En merpris i øjeblikket på 1,20 kr. pr. kg. mælk frister selvfølgelig, men vi har budgetteret forsigtigt med en noget lavere afregningspris, fordi vi jo ikke kan vide, om de 1,20 kr. holder på sigt. Vi producerer cirka fire mio. liter mælk på årsbasis, så selv med en lavere afregningspris, vil overgangen til økologi give et pænt beløb på bundlinjen – også selv om vi forventer en lidt lavere ydelse pr. ko.

– Udover pengene så synes jeg også, at den økologiske tankegang passer godt til mig, og jeg tror på, at økologi kun vil blive større fremadrettet, fastslår Jens Jørgen Nielsen, der befinder sig midt i en omlægningsfase.

I fuld gang

De første marker blev lagt om allerede i foråret. Græsmarkerne drives økologisk nu, og han er i fuld gang med at producere omlægningsfoder. Kravet til sengebåsene kunne han uden videre opfylde i de moderne staldbygninger.

– På mange måder vil overgangen til økologi ikke umiddelbart betyde en masse i hverdagen. I øjeblikket handler det om at holde tungen lige i munden, fordi der er så meget nyt i forbindelse med omlægningen. Økologi er meget mere end blot konventionelt landbrug uden gødning og sprøjtegifte. Vi skal tænke anderledes eksempelvis i forhold til afgrøder, hvor vi har besluttet at droppe majsen som grovfoder og i stedet satse på græs, ærter og korn.

Besøgt økologer

– I processen har vi lyttet til rådgiverne hos Agri Nord, men vi har også besøgt en række erfarne økologer i Himmerland, som kan fortælle om deres egne oplevelser, siger Jens Jørgen Nielsen, der glæder sig til at få kvæget på græs.

– Kvæget bliver erklæret for økologisk den 1. april næste år, og jeg er helt sikker på, at køerne vil elske at komme ud og æde det friske, grønne græs. De har det selvfølgelig rigtig godt allerede i stalden, men den frie natur er jo et eller andet sted deres rette element, smiler han – selv om han forudser, at det formentlig vil vare en time eller halvanden at få gennet køerne hjem til malkerobotten om aftenen.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here