Unge vil gerne bo på landet

Ressourcestærke børnefamilier tiltales af nærheden og muligheden for at holde lidt dyr og f. eks. dyrke grøntsager

0
2205

Urbanisering, hvor en stor del af befolkningen i et område søger mod og bosætter sig i byerne, er blevet det nye sort. Men samtidig med at mange unge flytter til de større byer for at læse og uddanne sig, er der en klar tendens til, at flere ressourcestærke børnefamilier vælger at slå sig ned på landet, hvor mindre landbrug er kommet i høj kurs.
– Da finanskrisen væltede verden i 2008, gik al handel med små landbrug, sommerhuse og dyrere parcelhuse fuldstændigt i stå, men i takt med, at de fleste er ved at komme helskindet ud på den anden side, oplever vi, at mange unge, især de ressourcestærke børnefamilier, har lyst til at slå sig ned på landet, hvor de i stigende grad efterspørger mindre landbrug måske med 10, 20 eller 30 ha jord, fortæller indehaver af Estate Landbrugsformidlingen i Tårs, ejendomsmægler MDE Jørgen Larsen.

Gode lønninger

– For yngre, der gerne ville bo på landet, har det været vanskeligt at låne pengene. I pengeinstitutternes optik kunne jorden til et mindre landbrug ikke give tilstrækkeligt afkast, og bankerne kunne ikke se en månedlig indtægt, så derfor oplevede mange, at det var mere end svært at få ja til et lån, siger Jørgen Larsen, som møder unge børnefamilier, der har gode lønninger, og som ikke ønsker at købe et mindre landrug for at drive en bedrift som den primære beskæftigelse.
– Nogle vælger simpelt hen at leje jorden ud, eller det mest af den. Nogle vil gerne have et par heste, får eller lidt kødkvæg, mens andre gerne vil dyrke lidt grøntsager. De tiltrækkes af muligheden for at bo på landet, hvor nærheden til andre i området, den mindre skole, dagplejen tæt på og ønsket om at involvere sig i lokalsamfundet betyder noget for dem. Det er tit unge, som er født og opvokset på landet, der har et ønske om at flytte tilbage, påpeger Jørgen Larsen.

Priserne varierer

Prisen for at få opfyldt drømmen kan variere endog særdeles meget, og prisen afhænger typisk af, hvor meget jord der er til ejendommen.
– En lille ejendom med fem ha kan typisk fås til 600.000-700.000 kr., men ellers ligger prisen som regel på mellem 1,5 til 5 mio. kr., afhængig af størrelse og stand, akkurat som med parcelhuse i byerne. En del af de mindre ejendomme på landet trænger til en kærlig hånd. Her har måske boet den samme familie i årtier, og der er tit ikke gjort meget for at modernisere stuehuset. Her vil yngre købere altid skifte køkken og badeværelse, og så kan det let løbe op at udleve drømmen om at bo på landet, siger Jørgen Larsen.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here